Zoeken
0800 744 76 37 Gratis telefoonnummer
Bel mij terug

zorg | samenleving | werk

Assertiviteitstraining

Indien u onvoldoende voor uzelf opkomt, onvoldoende zelfvertrouwen hebt, niet weet waar voor u de grens ligt bestaat de kans dat u uzelf overvraagd of teleurgesteld raakt. Dit kan leiden tot psychische en lichamelijke klachten.

Doelgroep:

De training is voor mensen die willen leren voor zichzelf en hun eigen belangen op te komen, zelfbewuster en weerbaarder willen zijn.

Behandeldoelen:

Tijdens de training leert u zicht te krijgen op achterliggende overtuigingen van uw huidige gedrag en verandering hierin aan te brengen, waardoor u op effectieve wijze op leert komen voor uw eigen belangen.

Inhoud training:

Voor de start van de groep is er een informatie- en kennismakingsbijeenkomst voor cliënten die zich aangemeld hebben.  Aan de hand van deze bijeenkomst kunnen mensen beslissen of ze de training willen volgen en kunnen hulpverleners vanuit Pi-groep een advies over deelname geven.

De groepsdynamiek is belangrijk. Er wordt nauwlettend in de gaten gehouden dat er een positieve sfeer ontstaat waarin de groepsleden veiligheid en ondersteuning ervaren en uitgedaagd worden op een  individueel haalbaar niveau. Uitgangspunt is dat groepsleden van elkaar leren. Samen met de groepsleden wordt bepaald welke onderwerpen er aan de orde komen, op welke manier er geoefend wordt in de groep, individuele doelen in samenspraak met de groep worden geformuleerd en thuis geoefend. Onderwerpen hebben betrekking op de huidige individuele leefsituaties..

Vast onderdeel van de training is aandacht voor de kwaliteiten en mogelijkheden van ieder groepslid. Dit wordt vorm gegeven d.m.v. een spel en door deelname in het groepsproces te stimuleren. Onderwerpen die aan de orde komen in elke training zijn:

  • grenzen bepalen en kunnen handhaven
  • complimenten geven en krijgen  / kritiek geven en krijgen
  • gedachten niet invullen voor een ander, negatieve gedachten navragen
  • reageren volgens de ik-boodschap
  • eigen mening leren kennen en formuleren
  • opkomen voor jezelf in discussies
  • verantwoordelijkheid nemen voor eigen doen en laten

Er is aandacht voor het afscheid nemen aan het eind van de training. In een groep is het van groot belang dat iedereen zich veilig kan voelen en zich durft te uiten. Daarom is geheimhouding verplicht.

Praktische zaken

Groepsgrootte: ca. 8 deelnemers
Aantal bijeenkomsten: tien wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 uur.
Dag: donderdag
Locatie: Drachten

Momenteel wordt de training gegeven op donderdagmiddag van 15.00 tot 16.30 uur. De volgende training wordt afhankelijk van het aantal aanmeldingen gestart na de zomer.

Aanmelding Assertiviteitstraining

Ja, ik ben cliënt bij Pi-groep
Nee, ik ben geen cliënt bij Pi-groep

Velden met een * zijn verplicht